torsdag 24 september 2009
Starta hösten med en riktig power boost!
Jag är helt overtygad om att blåa bär är super mat... och jag äter både blåbär och aroniabär så ofta jag kan men ibland känner jag att jag behöver något mer kraftfullt.
Och just när man känner en förkylning på gång... hur gör man då? Vitlök har ryktats vara en av super råvarorna som stärker immunförsvaret men inte är det lätt att äta stora mängder rå vitlök? Just därför är jag helt frälst på min mans pesto! Den innehåller underbara råvaror och smakar ljuvlig. Här får också du receptet:
Till 2 personer som behöver boosta immunförsvaret behövs:
2 krukor ekologisk basilika
2 - 2,5 dl god olivolja
en bit parmesan eller grana padano ost (ca 50 g)
4 skalade vitlöksklyftor
4 urkärnade gröna oliver
100 g pinjenötter (men vi har provat med andra nötsorter, val-och cashew, och de ger också underbara smaker till peston)
ev. 1 - 2 msk vatten
ev. lite salt efter eget smak
Lägg basilika, olivolja, ost, vitlök, oliver och nötter i mixer eller matberedare. Blanda till en tjock sås. Desto mer du blandar desto lenare blir peston. Lägg till vatten om peston är tjock! Smaka av med lite salt.
Denna pesto är en super huskur mot förkylningar fast jag vet inte om det beror på ingredienserna eller på den otroligt goda smaken och konsistensen! Den passar bra att äta med pasta (vilket vi inte gör här hemma) men kan också ätas som den är eller som sås till fisk-, kyckling- eller kötträtter.
Peston håller sig länge i kylen i en ren glasburk men se till att den alltid täcks av olivolja!
Varning! Visst luktar det vitlök om dig efter att ha frossat i denna underbara pesto men vem bryr sig!
torsdag 18 juni 2009
Mexikansk adobo till grillen!

Vill du få en annorlunda smak på dina revbenspjäll denna sommar? Prova att marinera dem i denna mumsiga lite starka mexikanska adobosås! Adobo betyder marinad och har sitt ursprung i Spanien. Därifrån spred sig vanan att marinera kött i vinägerbaserade såser som ger en otrolig god smak till alla möjliga rätter.
Mexikanska adobosåser är vardagsmat i Mexiko! Men huvudingrediensen är inte bara vinäger utan olika sorters torkade chilifrukter (som t ex ancho, guajillo, cascabel) och varma kryddor (som svartpeppar och kanel). Här i Sverige hittar man lätt "chipotles en adobo", chipotlechili i adobosås, en absolut favorit i mexikanska hushåll där det är mycket sällan man använder torkade chipotlechilis utan föredrar de konserverade i just adobo.
Här kommer min senaste adoborecept! Den passar bra till alla sorters kött, fågel eller fisk du vill grilla nu på sommaren. Det går även bra att steka eller ugnsbaka i stället för att grilla. Vädret är inte precis grillperfekt just nu!
Mexikansk sommaradobo
Tid: 30 minuter + tid för marinering och grillning
Till 4 deciliter adobo som räcker till ungefär 500 gram kött/fågel/fisk behöver du:
50 gram ancho chili (ca 6)
20 gram guajillo chili (ca 3)
2 skalade vitlöksklyftor
6 kryddpepparkorn
3 svartpepparkorn
1 kryddnejlika
1 kryddmått spiskummin
1 cm kanelstång (eller 2 teskedar torkad)
20 gram silver lök (ca. 2 matskedar)
1 matsked äppelcidervinäger
1 tesked salt
1 och 1/2 deciliter blötläggningsvatten (de torkade chilis ska ligga i blöt, spara vattnet!)
2 matskedar rapsolja
500 gram kött, fågel eller fisk av valfri sort
Tillagningssätt:
Värm en torr gjutjärnspanna och rosta ancho och guajillo chilis, vitlök, kryddpeppar, svartpeppar, kryddnejlika, spiskummin, kanel och silver lök på mellanhög värme tills vitlöken är gyllengul och chilis är mjuka. Det tar ca 7-10 minuter. Skaka pannan då och då och vänd på löken, vitlöken och chilis så att alla sidor rostas. Lägg de rostade kryddorna, vitlöken och löken i en mixer eller matberedare. Lägg de rostade ancho och guajillo chilis i blöt i 1/2 liter varmt vatten i ca 10 minuter.
Ta upp de mjuka blötlagda chilis ut vattnet och spara den. Kärna ur chilis (helst med gummihandskar eftersom capsaicinet lätt bränner huden!) genom att klippa dem längdvis och gnugga bort eller dra av hinnan där fröna sitter (spara fröna till andra rätter). Lägg de urkärnade chilis i mixern. Tillsätt vinäger, salt och blötläggningsvatten. Mixa till en slät och tjock puré. Du kan sila adobopurén om du vill men jag gillar de små chilibitar som finns med!
Värm oljan i samma panna och stek adobosåsen under omrörning ca 10 minuter. Adobon är klar när såsen är rätt torr och täcker en sked utan att rinna. Konsistensen är ungefär som ketchup. Bred adobon över din favorit köttbit, kycklingdelar eller fisk och låt vila en stund (10-15 minuter brukar räcka men det går bra att marinera över natten i kylen). Grilla som vanligt eller stek på spisen eller i ugn och njut av en annorlunda smak!
Servering:
Du kan värma vetetortillas på grillen och laga en mexikansk tacofest med din adobomarinerad kött och en god guacamole! Mums!
Tips: Adobo kan användas som den är, dvs en tjock puré som breds på olika köttbitar men du kan också späda ut den med buljong så att du får en mildare sås som du kan använda till att koka grytor.
Fler recept på mexikansk adobo och andra underbara mexikanska såser hittar du i min bok: Mexikanska dukfläckare där hittar du också receptet till "arroz blanco", mexikansk vitt ris, som syns på bilden!
Och en underbar filippinsk adobo hittar du på Taffel!
En genväg till adobo hittar du i min gamla blogg Världens smaker!
söndag 7 juni 2009
Mexikanska dukfläckare!

Efter 10 års arbete och mumsig provlagning av recept är min mexikanska kokbok nu klar och finns att köpa på Vulkan!
Kolla in bokens hemsida här.
Måns Falk, matredaktör på Icakuriren, intervjuade mig eftersom mitt manus vann Taffel & Vulkans kokbokstävling 2009! På Icakurirens hemsida finns ett par av mina recept: ceviche och pico de gallo (tuppens näbb) salsa.
Nu är jag glad!
tisdag 19 maj 2009
En Smaksak
Läs vad Lisa Förare Winbladh skriver om en av mina absoluta favokryddor!
Mer om lisa förare winbladh, koriander, mat, recept
torsdag 14 maj 2009
Mexikansk mat och annat bra
Presentationen var på spanska (de närvarande var faktiskt lärare i spanska) och handlade om mexikansk mat och identitet, om hur mat i skönlitteratur är identitetsskapande, om hur viktig matforskning är, ja... om mat och människan, helt enkelt. Mycket jag försöker berätta om är att mexikansk mat inte är densamma som tex-mex eller likande USA-påhittad mat. >Äkta mexikansk mat, sorgligt nog, är knappt känd ute i världen då tex-mex har blivit hårt marknadsfört i hela världen, och ofta som mexikansk.
Mer om detta längre fram, just nu är jag bara glad över att Skövdespanskabloggen är så cool!
:-)
Mer om mat, mexikansk, Skövde, språkdagar, språklärare,
onsdag 13 maj 2009
Jag har blivit lurad :-(
Men, nu har jag också blivit lurad... och känner mig riktigt dumförklarad!
Jag brukar storhandla på Ica Maxi i Botkyrka någon gång i månaden. Främst för att det är bekvämt att ha mat i frysen (mest kött och frysta grönsaker och bär) och något i skafferiet (som tomater, vinäger och olja). Dessutom hittar jag på Maxi ordentliga en-liters förpackningar ekologisk vispgrädde :-) och stora ett-kilospaket ekologiskt smör. Det är guld värt att ha bra med riktiga varor hemma! Och att komma hem och fylla matförrådet med dessa varor gör mig faktiskt riktigt glad :-)
För några månader sedan började Ica Kvantum i Skärholmen sälja ytterfilé av fläsk till ett bra pris. Den är bra att ha till många fläskrätter och lätt att laga i ugn med hallon och rosmarin... mumsigt gott!
Sist jag var på Maxi hittade jag en likande ytterfilé som såg likadan ut som den jag tidigare hade köpt. Och idag lagade skivade jag den och stekte i smör. Men när jag tog ur kötter ur förpackningen märkte jag att den innehåller inte bara kött utan...
salt
socker
E262, konserveringsmedel (en riktig äcklig mänsklig påhitt)
E301, antioxidant
E331, antioxidant
???
När började vanligt kött behöva konserveringmedel och antioxidanter? Ok, det står på förpackningen: "ytterfile mörad" men det märker man knappt när man handlar. Och visst är det väldigt väldigt sällan man läser innehållet på en vanlig köttförpackning som finns i köttdisken?
Köttbiten fick ligga i vatten en stund och vi hoppas att lite av 'bonusinnehållet' lakades ut... men även om rätten blev god smakade den en skinklikande kassler.
Producenten är MOAB, Michael Oldin AB. Jag tänker, så klart, mejla för att fråga varför en helt vanlig fläskbit måste innehålla mer än bara kött.
Läs om tillsater på Äkta vara (bra info) och Livsmedelsverket (dock utan utförlig information)
Mer om mat, tillsatser
måndag 11 maj 2009
Billigt men dyrt i längden
Överkonsumption av mat är ett av våra största problem. Skulle inte du gärna betala lite mer för ordentliga livsmedel? Och istället äta lite mindre?
Dessutom blir jag mycket orolig då min dotters skola får skolmatleverans av hemska Sodexho! (Har försökt kämpa emot men upphandlingar tar som bekant evigheter att ordnas...) Sodexho, som nu syns igen men inte som dålig skolmatleverantör utan som mardrömsleverantören av sjukhusmat. Hur tänker folk egentligen? Ska våra sjuka bli friska med en massa konstgjord mat, tillsatser, utdrygt mat mm?
Först får du i dig kemikalier du inte ens kan uttala namnet på, sedan kan du försöka bli frisk genom att äta mer kemikalier när du blir inlagd... vad håller vi på med, egentligen?
Läs mer hos Kostdoktorn (även här), SvD och här.
Och just det betalas med våra skattepengar!
Mer om mat, livsmedel, tillsatser, Sodexho
tisdag 5 maj 2009
Tovetorp Rules!

Mitt i skogen i vårvackra Södermanland ligger Tovetorp, Zoologiska institutionens forskningsstation, där doktorander och forskare studerar (på ett snällt sätt) höns, tuppar och fjärilar. Lite över en timmes bilresa från Stockholm skulle vi spendera en heldag på konferens men jag erkänner att jag undrade lite över maten som skulle serveras. Senaste gångerna jag har varit på 'jobbevenemang' har det blivit lite lustigt med maten: massor av tillsatt socker i någon coleslaw (lagar själv utan socker och det blir mumsigt ändå), vetemjölsbaserade såser, mycket ris... ja... svårt för mig som vill begränsa intaget av näringsfattig mat!
Men idag måste jag skicka en stor bukett virtuella rosor till Gunilla Börjesson, köksansvarig på Tovetorp som tack för detta:
F.m. fika: Pepparsalami, brie, rodlök, gurka, tomat serverat på en fin liten tallrik... mums (de andra fick mackor med samma pålägg).
Lunch: Ungsbakad fisk med gräddfil, dill och räkor (mycket räkor) med en riktig fräsch sallad. Jättegott!
E.m. fika: En delad avokado, även den serverad på en fin liten tallrik (annars fanns det rabarberpaj lagad på ekorabarber från Gunillas egen trädgård + glass).
Man äter först med ögonen! Och det kan inte bli bättre än på Tovetorps matsal. Tänk vilken god mat forskarna lever på... inte undra på att de vill bo där månader i sträck! Ja, de forskar väl också när de är där men smaklökarnas upplevelser har nog också en positiv inverkan. De kanske till och med forskar bättre med så god mat helt enkelt.
För att undvika hemska hungerkänslor hade jag tagit med mig några ostbitar och min grekiska yoghurt med björnbär ifall jag inte kunde äta ordentligt under dagen. Jag är jätteglad över att de finns nu i kylen här hemma, redo att ta med till jobbet imorgon!
Jag vill tillbaka till Tovetorp... höns och grisar i all ära men främst för att få smaka Gunillas goda rena äkta mat igen.
PS: Gott kaffe har de också och de som drack te var lyriska över blandningen.
Mer om mat, Tovetorp
måndag 4 maj 2009
torsdag 30 april 2009
Clockwork Orange men ännu värre
Så här skriver fina Mayo kliniken om Allis intressanta påverkan på kroppen (på engelska tyvärr):
What are the side effects?
You may experience bowel changes when taking Alli. Ads and marketing materials refer to these changes as "treatment effects." These side effects can include:
- Gas with an oily anal discharge
- Loose stools or diarrhea
- More frequent bowel movements
- Hard-to-control bowel movements
These bowel changes result from the undigested fat going through your digestive system. You can limit the side effects by eating a low-fat diet.
Det verkar inte direkt trevligt. Men mår man så dåligt slutar man nog äta fett helt och hållet bara för att slippa besvären. Dessutom är de otroligt pinsamma!Vidare skriver de:
When shouldn't you take Alli?
Don't take Alli if you:
- Are at a healthy weight
- Are taking cyclosporine
- Have had an organ transplant
- Have problems absorbing food
The drug also may pose risks for anyone who takes blood-thinning medication or has diabetes or thyroid disease.
Orlistat decreases the absorption of certain fat-soluble vitamins — for example, vitamins A, D and E. If you're taking Alli, you need to take a daily vitamin supplement (at a time different from when you take Alli) to prevent potential nutrient deficiencies.
Men om Alli säljs receptfritt kommer många att tro att den egentligen inte är så farlig.Men värst är nog följande:
How long do I need to take Alli?
According to the manufacturer, most weight loss occurs within the first six months. Many people who take medications to lose weight regain the weight they lost when they stop taking the medication. Therefore, to keep the weight off, many people continue taking medications indefinitely along with eating a low-calorie diet and exercising regularly.
Börjar man med Alli är det mycket möjligt att man inte kan sluta äta det.
Vem har kommit på den otroligt korkade idéen att tillverka, markandsföra och sälja denna verkligen onödiga och hälsofarliga drog?
Läs mer hos Kostdoktorn och på Aftonbladet (Fredrik Paulún får även mitt stöd i detta fall).
Tips: håll koll på era tonårstjejer! Har vi tur blir Alli mycket dyrt och svårare att köpa för ungdomarna.
lördag 25 april 2009
Yes! Bra mat i Fittja!
Välkomna att besöka oss här ute i Fittja!
Mer om fittja, Botkyrka, lunch, buffé,
måndag 20 april 2009
Hur mycket får det kosta?
För några månader sedan samtalade jag med en livsmedelsingenjör som berättade att forskning visar att en vanlig människa lägger ner så mycket som 12 min. per dag på att laga middag! Om inte det gäller en omelette, som ju lagas väldigt snabbt, måste denna statisktik peka på uppvärming av halv- och helfabrikat. Ska personen som kan tänkas lägga ner 12 ynka minuter på att fixa något att äta klaga på att färdiglagade industritillverkade färdigrätter inte innehåller mat? Nix!
Lustigt är det att många jag pratar med inte tycker de har tid att laga mat. Vad gör folk med tiden? Vissa går iväg efter jobbet och tränar (men inte varje dag), andra kommer hem och gör något... men jag vet inte vad... städar kanske, kopplar av i soffan, bygger lego med barnen??? Ingen aning.
En förolämpande produkt är Scans "Barnens egen grillbricka" som innehåller förvånande 34% kött. Ska det vara en lägsta köttinnehåll rekord eller vad är det frågan om?
Du kan läsa mer om innehållet här, men du får akta dig då det är skrämmande läsning och väldigt synd att oräkneliga mängder svenska barn kommer nog att få i sig mycket mycket att denna vidriga produkt sommaren 09.
Företaget går faktiskt med bra vinst så nog tycker man att lite mera kött skulle kunna ingå i korvarna barnen ska njuta av att grilla vackra sommardagar.
Som i många andra fall här i livet är det en fråga om prioritering.
Du får vad du betalar för. Du får vad du tycker din tid och dina pengar är värda. Du får vad du prioriterar här i livet. It's a personal choice, så klaga inte.
Läs om konstiga köttbullar här.
Mer om mat, äkta mat, livsmedel,
söndag 12 april 2009
Ännu Mera Ägg
Ordentlig mat för en tia:
2-3 ägg
en nypa salt
några mumsiga maskros blad eller andra gröna blad (de är gratis nu på våren)
en ordentlig klick smör
Vispa ägg och salt lite lätt. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme. Stek de vispade äggen (vill du ha äggröra kan du röra om då och då, vill du ha omelett låter du äggen stelna utan omrörning). Lägg några maskrosblad över äggröran eller omeletten. Servera och njut!
Vill du lägga till några kronor kan du med fördel dekorera din tallrik med lite bär. Några vackra björnbär vid sidan av, ev. blandade med hallon, ger en fin färgklick till rätten.
Visst, något att dricka till! En stor kopp örtte som t ex kamomill och mynta passar bra, mjukt och snällt mot kroppen.
Ett annat recpet med ägg hittar du i min gamla blogg genom att klicka här!
Mer om mat, recept, ägg, maskrosblad, bär, näring
måndag 6 april 2009
Ägg: Den Perfekta Maten
Fast nu kan vi vara lugna då det visar sig, genom 'fin' forskning att ägg faktiskt är nyttig och helt ok mat! Undrar om inte allt annat som naturen har gett oss i form av ätbara saker också är ofarligt och nyttigt? Snart får vi väl lite färsk forskning som visar att en köttbit med fettet kvar är ok mänsklig föda!
Tills dess äter vi normalt: mycket naturligt, dvs hemlagad mat (för halvfabrikat och sånt inte hör hemma med natulig mat), mycket grönt, mycket animaliskt, mycket gott :-)
Lätt som en plätt om man tänker efter.
Läs mer om ägg hos Kostdoktorn!
Mer om mat, naturlig mat, kost, livsmedel, äkta mat
söndag 5 april 2009
Naturen Bye bye
Själv upplevde jag det för några år sedan då jag ver på min dotters fritids en fredagseftermiddag. Jag småpratade med en av personalen medna hon tog tag i en enorm gryta fylld med kokt varmkorv och slängde alltihoppa i sopporna. Jag blev väldigt upprörd måste jag erkänna! Men, pga olika bestämmelser får skolor och fritidshem varken spara maten eller ge bort den.
Hur konstigt kan det bli?
Dessutom har många svårt att känna av på ett naturligt sätt om livsmedel är bra eller dåliga? Hur luktar ruttet kött? Litar du på dig själv eller går du efter bäst-före-datumet? Då får du akta dig då dessa datum säget inget om livsmedlets verkliga tillstånd! Japp, du läste rätt! Tänk dig en bit gråaktigt kött som du vet inte har nått bäst-före-datumet... klart du litar på förpackningen, inte på dina ögon eller näsa. Eller om den har förvarats rätt i affären. Det kanske är en förpackning som någon har lagt bland pastasåserna och har legat där i ett dygn innan personalen har ställt den tillbaka bland övriga kylda köttförpackningar. Men, det som står på förpackningen är ju rätt tänker du och många med dig!
Vad skulle hända om vi människor återgick till att lita på våra smaklökar, på vårt luktsinne, våra ögon, vår känsla??? Skulle livsmedelsindustrin gå under?
Mer om mat, naturlig mat, livsmedelsindustrin
Smör = Virtuell Ingrediens?
Jag har sedan flera år kollar och dubbelkollat. Matinköp har blivit en 'hobby', en 'utmaning', försök att hitta riktigt mat som kan ätas av alla utan dålig samvete är vårt dagliga mantra. Och det går. för varje inköp blir det lättare och lättare då vi känner till exakt vilka livsmedel är ok och vilka vi ska undika som pesten!
I grunden handlar det om att inte låta sig bli lurad och om att äkta näringsrik mat.
Och att laga riktig mat tar inte så mycket tid som man tror.
Mer om mat, livsmedel, tillsatser, äkta mat
torsdag 19 mars 2009
Rätt Föda?
Varför är det så svårt att äta naturlig mat? En bit kött, lite grönt, vatten att dricka... mer behövs väl inte?
Mer om mat, naturlig mat, äkta mat
tisdag 17 mars 2009
Gott till det Mesta
Ost- nötsås/dressing
en stor bit brie/camembert (jag tog en gammal lite torr bit)
några dl filmjölk (jag hade ingen gräddfil eller creme fraische)
1 dl valnötter + ca 1 msk pinjenötter (hittade några gammla som låg i en burk)
1 dl basilikablad
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
svartpeppar
Jag har nyligen och äntligen köpt en matberedare! Så, jag körde alla ingredienser i matberedaren i några minuter till konsistensen blev perfekt: krämig men med några valnötsbitar kvar. Det blev ca 4 dl sås som jag tyckte passade bra som dressing till kycklingen.
Både min man och jag tog med oss kyckling, sås och krispiga sallatsblad till lunchen på jobbet idag. Mycket gott! Tur att vi har samma rätt att ta med imorgon!
torsdag 5 mars 2009
Granska Kritiskt
05 Mars, 2009 kl 18:06, av Fredrik Paulún
Det råder knappast någon tvekan att de som äter enligt LCHF är i mental obalans. Min erfarenhet är att många anhängare till LCHF är arga på allt och alla. Förmågan att resonera med denna klick ilskna människor är obefintlig och det spelar ingen roll vilka argument som lyfts fram t ex mot LCHF. De svarar bara med ilska och aggressivitet. Ofta blir det lätt komiskt men det kan knappast vara konstruktivt för dem själva. Lchf ger en Minskad mental kapacitet.
Att dessutom kortisolnivåerna är förhöjda under en extrem lågkolhydratkost är knappast heller positivt under längre perioder eftersom det är ett nedbrytande hormon. Kortisol är t ex en av de mest nedbrytande faktorerna vid långvarig stress och vid dålig kosthållning och påverkar hjärnan och minnet negativt.
Mvh
Fredrik Paulún
Då erkänner jag! Jag är i mental obalans då jag aldrig har varit på så gott och stabil humör! Hi, hi, hi... Kostdoktorn verkar inte heller må så dåligt! Var och en får ju äta vad var och en vill... mår man bra så mår man bra.
OBS! Det är fullt att anklaga människor utan anledning... eller kanske är anledningen minskad försäljning av både dittan och datten GI signerad??? I alla fall har inlägget fått upp besökar- + kommentarantalet avsevärt... många av Paulúns inlägg får aldrig några kommentarer (inte mina heller för den delen) men nu är det riktig fart på bloggen.
Mer om Paulún, LCHF, kolhydrater, mat, hälsa
måndag 2 mars 2009
Naturlig Mat för oss Människor
Karin Bojes mycket bra krönika där hon skriver om att Atkins-liknande kost faktiskt är bättre för att gå ner i vikt och få bättre hälsa betyder egentligen att om vi äter det som vi är avsedda att äta (som Sten Sture Skaldeman påpekar så ofta i hans böcker) får vi den fysik vi är avsedda att ha. Ett problem med lågkolhydrat kost är köttprodukterna. Men, om man äter endast ekologiskt kött undviker vi miljöproblemen. Visste du att kör som äter gräs (och inte special foder) inte har negativ miljöpåverkan? Dessutom äter man mindre mängdermat när man följer en lågkolhydratkost, vilket betyder att vi köper mindre mängder mat! En liten köttbit, lagom med fett, lite broccoli och rent vatten mätter länge: mycket längre än när man åt en jättestor tallrik spaghetti och 2 timmar senare var sugen på 'något'.
Min man och jag har uteslutit i stort sätt alla kolhydrater från vår kost sedan mitten av december 2008. Förutom animaliska produkter, äter vi endast grönbladiga grönsaker, bär, nötter och mjölkprodukter. Efter 2 1/2 månader kan vi konstatera enorma hälsoförbättringar, inte minst en jämn energi hela dagen vilket gör att vi kommer hem på kvällen och mår lika bra som vi gjorde tidigt på morgonen på väg till jobbet. Här är det ingen som fastnar på soffan och zappar med kontrollen!
Jag rekommenderar alla att prova äta lågkolhydratkost i 30 dagar, utan en tanke på viktnedgång, för att se vilka underbara hälsovinster man kan få genom att utesluta konstgjorda livsmedel och utöka naturlig mat. Gå tillbaka till naturens skafferi och glöm tanken på att vår 'utveckling' har skapat bättre föda för oss människor.
Det mest otroliga är att detta kan åstadkommas med några få kostförändringar! När man följer naturens lagar mår man som naturen avser att vi ska må! Så enkelt är det!
söndag 22 februari 2009
Bra Mat Helt Enkelt
Råvaror av bra kvalité är oslagbara!
Mata dina Barn med Socker
Här gäller det att som vuxen konsument välja var man ska lägga pengarna. Svårare än så är det inte! Vill jag uppfattas som en 'kompis-förälder' köper jag sockerladdad mat till barnen... vill jag ta mitt ansvar som vuxen köper jag riktig mat. Tjatar barnen på att de behöver sockermaten beror de nog på att de är beroende... (läs om det här och här).
Hur många nya konstiga sjukdomar har inte dykt upp de senaste åren? Och hur mycket ny 'mat' har också dykt upp de senaste åren? Att det finns ett samband är inte så konstigt!
Visst får barnen hemma socker, men inte tillsatt gömd socker utan socker som vi vuxna själva tillsätter. Visst betyder detta att skinka, korv, flingor, fruktyoghurtar och annan 'färdiglagad mat' inte finns med på vår inköpslista. Men det finns så mycket annat att äta! En vanlig barnfrukost hemma hos oss: te (ört eller svart) med 1 sockerbit, smoothie på eko filmjölk + bär + lite honung, bröd (Saltåkvarn) med smör och pålägg (kokt ägg, ost eller hallonsylt). Ibland fixar jag fattiga riddare, äggröra, omelette eller något liknande. Sockret finns med men inte undangömd!
Det är lätt att märka att jag följer en annan linje än Karin Ahlborg som menar att vi inte har tid att laga mat. Tid har vi faktiskt, aldrig tidigare har människan arbetat så få timmar som vi arbetar nu, aldrig tidigare har människan lagt ner 12 minuter i snitt på att laga en vardagsmiddag. Det handlar bara om prioriteringar.
En helt ok lista på sockerinnehåll i 'mat' finns här.
Mer om mat, socker, tillsatser, barnmat, äkta mat
onsdag 11 februari 2009
Är du också lurad?

Kostdoktorn uppmanar idag till köpbojkott av Becel samt Unilever. Här kan du läsa varför. När kommer vi konsumenter att öppna ögonen? När kommer vi att förstå att det är vi som har makten? Stora transnationella företag som Unilever är beroende av dina och mina pengar. Använd lönen till något vettigt (som att köpa ekologisk kött eller smör) istället för att stödja dold reklam, vilseledande marknadsföring och allmän lurendrejeri utan etik eller moral!
Redan 2006 kunde man läsa om falsk marknadsföring relaterad till Becel.
Mer intressant läsning om Becel finns här och här.
Det är nog dags att gå tillbaka till äkta mat direkt från naturen...
Mer om becel, unilever, livsmedelsindustrin, äkta mat
måndag 9 februari 2009
Om Äkta Mat
Jag köpte en fruktcentrifug i våras och har använt den flitigt. Numera följer jag en lågkolhydrat kost och då blir det inga färskpressade juicer för mig, men barnen får smaka av alla möjliga goda kombinationer på helgerna. Jag skulle aldrig köpa färdigpressade juicer igen. Om inte de är färska på riktigt förstås, som på underbara Orange Juice Bar på undervåningen av Centralen.
Mer om LCHF, LCNF, äkta mat, kost, tillsatser
måndag 2 februari 2009
LC för alla
Vi som är intresserade av att äta en kost som är människovänlig har, som tur är, kostnadsfria hjälpmedel. Jag besöker ofta Kostdoktorn, Dr. Annika Dahlqvist och KolhydrateriFokus forum. Ofta finns det många riktigt informerade kommentarister som tipsar om vetenskapliga artiklar och böcker man som medveten konsument kan läsa. Och desto mer man lär sig, desto lättare är det att gå tillbaka till den kost naturen ordnade till oss.
Några observationer och tankar:
Varför har folk 'ingen ork'?
Varför blir barn/ungdomar trötta hela tiden?
Varför har så många 'konstiga' sjukdomar?
Varför klagar folk så ofta på att dem har problem med, till exempel, koncentrationen, minnet, sömn, magen, huvudvärk, värk i leder, humöret...?
Varning: margariner, konstgjorda tillsatser, raffinerad socker mm ingår inte i naturlig föda!
Hur hälsosamt vill du leva ditt liv? Vilket arv kommer du att ge dina barn? Varför gå emot naturen?
Mer om LCHF, LCNF, äkta mat, kost
fredag 30 januari 2009
Snabbis till Lunch
Som konsument väljer jag själv var jag ska lägga mina pengar och vems bankkonto de ska gynna (jag försöker i alla fall). Jag väljer att köpa endast riktig mat, dvs naturliga råvaror. Hur svårt är det?
Tips på en bra, billig, snabb, nyttig, smakful mm lunch:
1 burk tonfisk/makrill/sardiner
2-3 kokta ägg, ekologiska så klart!
3-4 msk hemlagad majonnäs (är hur enkel som helst att fixa själv)
senap (tillsatsfri)
peppar (salt behövs inte)
ev. en skvätt vinäger (är just nu förälskad i Kung Markattas äppelcidervinäger)
basilika, oregano eller andra goda kryddor
(grönsaker om du vill, t ex paprika, morötter, kokta ärtor, spenat mm)

Blanda allt i en burk. Sätt på locket. Ta med till jobbet. Njut!
OBS! Eftersom rätten innehåller fett och få kolhydrater mättar den länge och du kommer nog att inte behöva bullar eller frukt på eftermiddagen. Ett bra sätt att spara pengar!
Läs mer om mat, livsmedel, tillsatser, azofärger, fett, LCHF, LCNF, recept
OBS! Jag marknadsför inga produkter på uppdrag, jag rekommenderar endast sådana jag verkligen gillar!
onsdag 28 januari 2009
Har Naturen Fel?
För inte så länge sedan fanns ingen forskning som förklarade vad och hur vi skulle äta. Vi bara åt det vi hade och detta var helt enkelt äkta mat. Tidigare fanns inga konstgjorda smakämnen eller 'moderna' processer i mattillverkning, det fanns endast mat som kom direkt från naturen. En köttbit, något grönt, kanske lite bär och vatten räckte bra i flera miljoner år. Varför envisas så många om att 'förbättra' en redan lyckad koncept? För lyckad är naturens eget skafferi, annars skulle mäniskosläktet ha dött ut för länge sedan.
Nu när Aftonbladet har hoppat på populariteten av att följa en mer naturlig kost (och får nog ökade försäjlningssiffror) kunde man hoppas att åtminstone det fakta som presenteras är korrekt! Men icke...
Det är helt enkelt inte bra för kroppen att gå ner 2 kg i veckan. I och för sig ger övergången till en LC kost en viktminskning på flera kilo första veckan (det mesta vatten) men oftast stannar den upp och fortsätter i en hälsosammare takt, dvs några hekto i veckan. Dessutom bildar kroppen muskelmassa med en LC kost och då går man inte ner '2 kg' utan kan faktiskt gå upp enligt vågen. Just förhållandet mellan fett och muskler är mycket intressant att följa när man äter LC...
Vill man få:
1) bättre hälsa
2) en starkare och smidigare kropp
3) bättre miljö
4) bättre ekonomi
5) en 'normalvikt'
ska man prova att äta naturlig mat! Det är hur enkelt som helst!
Och läs Dr. Dahlqvists senste inlägg om Naturlig Kost och Sjukdomar!
Mer om mat, äkta mat, LCNF, LCHF, Dr. Dahlqvist, kost
Mat är Mat?
"2004 Culinar bildades vid sammanslagningen av texturföretaget Lyckeby Stärkelsen Food & Fibre AB och smakförtaget AB Culinar."
Med andra ord är Culinar ett Svenskt företag som specialiserar sig på stärkelse och hur man kan använda den som tillsats i konstgjorda livsmedel. Culinar producerar bl a Lyckeby GS som utvinns av Svensk potatis (mer här). Anledningen till att denna stärkelse är viktig tycks vara att pressa priserna. Vill inte konsumenterna betala för äkta mat?
"Bakgrunden är den senaste tidens kraftiga prishöjningar på livsmedelsråvaror –särskilt mjölkingredienser - som sätter stor press livsmedelsbranchen. Jakten på alternativa ingredienser är igång för att klara produktkalkylerna och minska behovet av prishöjninger.
- Med Lyckeby GS erbjuder vi stärkelser med unika egenskaper och stora möjligheter att reducera ingredienskostnaderna, säger Hans Berggren försäljningsdirektör på Culinar."Stärkelse från potatis låter inte så farligt men varför kan vi inte äta potatisen som den är? Hur många potatisar odlas för att bli omvandlade till stärkelse? Och som sedan tillsätts många olika livsmedel? Vad hände med naturliga råvaror?
Viss förståelse har jag för matallergiker och andra som inte kan/vill äta viss mat. Men någonstans måste det finnas en gräns till hur lite näring och äkta mat vi får för våra pengar.
Jag läser vidare på informationen att:
"Lyckeby GS ersätter skummjölkspulver, mjölkproteiner, fett, gelatin och/eller pektin i bl a:
- Yoghurt
- Drickyoghurt
- Hårdost
- Smältost
- Glass
- Lågfettmargarin
- Mjölkbaserade desserter
- Soppor
- Såser
- Charkuterier
- Konfektyr"
Culinar AB har nyligen lanserat en ny tillsats: Lyckeby PM 50. Den används i kyckling, färdiglagad eller frusen, så att den inte upplevs som 'torr'. På hemsidan kan man bl a läsa att:
"Lyckeby Culinars produkt Lyckeby PM 50 har dubbel funktion som tillsats till lakemixar för kyckling.
A. Den förhöjer smaken
B. Den bidrar till att förbättra lönsamheten
Produkten är baserad på en specialbehandlad kostfiber kombinerad med potatisstärkelse. Resultatet blir ett saftigare kött med mer smak som också upplevs som mörare. Detta gäller i synnerhet för kyckling som fryses eller kyls efter grillning.
Förklaringen är att Lyckeby PM 50 bidrar till att köttsaften behålls inne i kycklingköttet.
Utöver de önskvärda effekterna på smak och konsistens, förbättras produktionsekonomin eftersom kycklingen tappar mindre vikt när den tilllagas."
Med andra ord binder den vatten! Vilket inte behöver vara dåligt då ingen vill äta torr smaklös kyckling. Men, denna tillsats bidrar till att smaken "upplevs som mörare" inte att den faktiskt är mörare (kan en smak vara 'mör'?). Det är lite lustigt att de tillsätter mer och mer 'kostfibrer' i allt möjligt (har du eller någon du känner IBS får ni akta er!). :P
Köper man sådan kyckling kan man skippa tillbehören! Potatisen, 'kostfibrena' och vattnet är redan inluderade i priset!
Billigt och billigt... är vår hälsa bara värd det 'billigaste' alternativet?
Som jag tidigare har berättat har vi mer och mer satsat på äkta mat här hemma. Och inte har det blivit dyrare! Det vi har märkt är att vi äter mycket mindre... och vi undrar om äkta mat mättar bättre, om kroppen blir nöjd med riktiga näringsämnen, och hur vi kan hålla en bättre och lägre matbudget när vi endast konsumerar naturlig föda.
Mer om mat, tillsatser, livsmedel, livsmedelsindustrin, hälsa
söndag 25 januari 2009
Riktig Mat Ett Enkelt Val
Själv är jag mycket matintresserad och har aldrig haft svårt att avsätta några timmar i månaden till storkok och matplanering! Jag läste någonstans att aldrig förr har människan lagt ned så lite tid på matlagning som nu... vad gör vi med tiden som blir över? Tittar på TV? Stressar ute på stan? Besöker gym? Någon förklaring måste det finnas! Men, det är så enkelt att göra matlagning till en trevlig aktivitet att jag förstår faktiskt inte varför så många har problem med den!
Långt innan jag fick barn började jag planera storkok av kött- och köttfärsrätter, bön- och kikärtsgrytor så att det var lätt att plocka fram en påse mat på morgonen och bara värma på kvällen. Då jag älskar att laga mat är det inte varje dag vi äter 'färdiglagat' men några gånger i veckan blir det beroende på hur man känner sig själv. Det bästa är att vi har stenhård koll på vad som ingår i våra rätter. Inga tillsatser här inte! Och att barnen lär sig att laga, krydda och uppskatta äkta mat. Naturlighet är enkelt!
Prova själv i en månad så ska du få se att maten smakar bättre, du sparar pengar, matlagning är avstressande, barnen äter hälsosammare mat...
Mer om mat, äkta mat, färdiglagat, matplanering, matlagning
fredag 23 januari 2009
Rekommendationer och updateringar
Under 2008 tog vi bort, här hemma, alla tillsatser från vår kost. Detta betyder att vi köper, lagar och äter endast naturliga råvaror, helt ekologiska. Under de senaste månaderna har vi dessutom dragit ner drastiskt på kolhydraterna (sädeslag, frukt, rotfrukter och socker) och mår bättre än någonsin. Både min man och jag känner oss 25-år yngre! Och är mätta och belåtna med mindre mängder mat.
Många vittnar om förbättrad hälsa med en kolhydratreducerad kost. Varför frågar inte forskarna på Livsmedelsverket varför dessa individer mår så mycket bättre när de äter tvärtemot rekommendationerna i stället för att gå ut med varningar? Som forskare skulle jag tycka att det är ytterst intressant att ta reda på vad som gör att tusentals (fler?) människor upplever så många hälsovinster med en annorlunda kosthållning.
Sådant som har 'försvunnit' från våra liv är:

torra ögon
migrän
ont i nacke
stress
sömnsvårigehter
magproblem (bl a upplåst mage, besök på toa flera gånger per dag)
hudutslag
torr hud
ständig sug
ingen ork
trötthet
Vi ställer gärna upp på en ny färsk och modern studie om kostvanor och hälsoeffekter! En updatering av kostrekommendationerna är i sin ordning när vi ser överallt att 1900-talets kostrekommentationer inte har fungerat. Nog är det dags att visa att 2000-talet erbjuder nya hälsosammare lösningar!
Besök gärna:
http://www.kostdoktorn.se
Och andra länkar här brevid!
Mer om LCHF, LCNF, kolhydrater. livsmedelsverket, kostdoktorn, kost, hälsa
Rött och eko
Cameleon, från Argentina, är ett ungt friskt fruktigt vin som passar bra till det mesta. Speciellt till enkla vardagsrätter och tilltugg är den lättsam men samtidigt full av karaktär (mer info hittar du på Systemet).
Nyligen har vi börjat dricka Boria, en mustig och fyllig ekovin från Italien. Den är lite dyrare än Cameleon och passar mycket bra till mustigare grytor, grillade rätter och goda ostar (läs mer här).
Finns det något som slår ett glas gott ekologiskt rött vin en fredagskväll?
Läs mer om vin, rött vin, ekologiskt, drycker
onsdag 21 januari 2009
Vitkål, vitkål, vitkål!
Häromdagen lagade jag en variant på den svenska stuvade vitkålen. Den innehåller några kolhydrater i form av mjölkprodukter men den är otroligt god.
Stuvad vitkål för LC
300 g strimlad vitkål
2 dl vispgrädde
2-4 msk creme fraîsche
2 msk smör
lite salt
lite svartpeppar
lite rivet muskot
Servera till...
Ungsstekt fläskytterlår
800 gram ytterlår av fläsk, med så mycket fett kvar så möjligt
1 lime
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
1 cm färsk ingefära, rivet
2 msk smör/rapsolja
Värm ugnen till 200 grader.
Saften som blir över kan man sila och använda som grund i en god gräddsås någon annan dag. Passar bra till rester att ta med sig till jobbet.
Smaklig måltid!
Mer om LCHF, LCNF, kolhydrater, recept, mat, kost
Mera mat!
Världens smaker kommer fortfarande att dyka upp! Med så många olika influenser här hemma är det näst intill omöjligt att inte äta mat från olika länder... smaker som förgyllar vardagslivet och som kompletterar de svenska gastronomin.
Vi du ta en titt på mina gamla recept besök gärna Världens smaker!