tisdag 5 maj 2009

Tovetorp Rules!Mitt i skogen i vårvackra Södermanland ligger Tovetorp, Zoologiska institutionens forskningsstation, där doktorander och forskare studerar (på ett snällt sätt) höns, tuppar och fjärilar. Lite över en timmes bilresa från Stockholm skulle vi spendera en heldag på konferens men jag erkänner att jag undrade lite över maten som skulle serveras. Senaste gångerna jag har varit på 'jobbevenemang' har det blivit lite lustigt med maten: massor av tillsatt socker i någon coleslaw (lagar själv utan socker och det blir mumsigt ändå), vetemjölsbaserade såser, mycket ris... ja... svårt för mig som vill begränsa intaget av näringsfattig mat!

Men idag måste jag skicka en stor bukett virtuella rosor till Gunilla Börjesson, köksansvarig på Tovetorp som tack för detta:

F.m. fika: Pepparsalami, brie, rodlök, gurka, tomat serverat på en fin liten tallrik... mums (de andra fick mackor med samma pålägg).
Lunch: Ungsbakad fisk med gräddfil, dill och räkor (mycket räkor) med en riktig fräsch sallad. Jättegott!
E.m. fika: En delad avokado, även den serverad på en fin liten tallrik (annars fanns det rabarberpaj lagad på ekorabarber från Gunillas egen trädgård + glass).

Man äter först med ögonen! Och det kan inte bli bättre än på Tovetorps matsal. Tänk vilken god mat forskarna lever på... inte undra på att de vill bo där månader i sträck! Ja, de forskar väl också när de är där men smaklökarnas upplevelser har nog också en positiv inverkan. De kanske till och med forskar bättre med så god mat helt enkelt.

För att undvika hemska hungerkänslor hade jag tagit med mig några ostbitar och min grekiska yoghurt med björnbär ifall jag inte kunde äta ordentligt under dagen. Jag är jätteglad över att de finns nu i kylen här hemma, redo att ta med till jobbet imorgon!

Jag vill tillbaka till Tovetorp... höns och grisar i all ära men främst för att få smaka Gunillas goda rena äkta mat igen.

PS: Gott kaffe har de också och de som drack te var lyriska över blandningen.

Mer om ,

Inga kommentarer: