onsdag 21 januari 2009

Vitkål, vitkål, vitkål!

De senaste åren har vi mer och mer gått över till en lågkolhydratkost. Vi vuxna i familjen mår väldigt bra av den rena maten och barnen märker ingen skillnad! De får sin potatis eller pasta men med mycket 'tillbehör'. Pastan dominerar inte längre på tallriken utan får sin rätta plats vid sidan av. Med massor av god köttfärssås och fräscha sallader blir alla mätta och nöjda.

Häromdagen lagade jag en variant på den svenska stuvade vitkålen. Den innehåller några kolhydrater i form av mjölkprodukter men den är otroligt god.

Stuvad vitkål för LC

300 g strimlad vitkål
2 dl vispgrädde
2-4 msk creme fraîsche
2 msk smör
lite salt
lite svartpeppar
lite rivet muskot

Värm smör i en stekpanna. Stek vitkålen på svag värme i ca 10 min. Rör om ofta. Tillsätt vispgrädde, salt, svartpeppar och muskot. Rör om och låt koka på svag värme i ca. 5 min. Tillsätt creme fraîsche. Rör om. Smaka av ev. med mer kryddor.

Servera till...

Ungsstekt fläskytterlår

800 gram ytterlår av fläsk, med så mycket fett kvar så möjligt
1 lime
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
1 cm färsk ingefära, rivet
2 msk smör/rapsolja

Värm ugnen till 200 grader.

Lägg köttet i en ugnsform. Gnid in limesaft, salt, svartpeppar, vitlök och ingefära i köttet. Klicka smör över det. Ugnsbaka i ca 45 min., eller tills fettet är knaprigt.

Saften som blir över kan man sila och använda som grund i en god gräddsås någon annan dag. Passar bra till rester att ta med sig till jobbet.

Smaklig måltid!

Mer om , , , , ,

1 kommentar:

Poker Download sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.