fredag 23 januari 2009

Rekommendationer och updateringar

Som bekant har Livsmedelsverket lite föråldrade rekommendationer (läs här). Många av oss har under många år faktiskt baserat vår kost på Tallriksmodellen i tron att vi äter en bra och nyttig kost. Så fel det har blivit! Om så många av oss har ätit bra och 'nyttig' (=kolhydratrik) mat under så många år varför är vi inte friska?

Under 2008 tog vi bort, här hemma, alla tillsatser från vår kost. Detta betyder att vi köper, lagar och äter endast naturliga råvaror, helt ekologiska. Under de senaste månaderna har vi dessutom dragit ner drastiskt på kolhydraterna (sädeslag, frukt, rotfrukter och socker) och mår bättre än någonsin. Både min man och jag känner oss 25-år yngre! Och är mätta och belåtna med mindre mängder mat.

Många vittnar om förbättrad hälsa med en kolhydratreducerad kost. Varför frågar inte forskarna på Livsmedelsverket varför dessa individer mår så mycket bättre när de äter tvärtemot rekommendationerna i stället för att gå ut med varningar? Som forskare skulle jag tycka att det är ytterst intressant att ta reda på vad som gör att tusentals (fler?) människor upplever så många hälsovinster med en annorlunda kosthållning.

Sådant som har 'försvunnit' från våra liv är:
torra ögon
migrän
ont i nacke
stress
sömnsvårigehter
magproblem (bl a upplåst mage, besök på toa flera gånger per dag)
hudutslag
torr hud
ständig sug
ingen ork
trötthet

Vi ställer gärna upp på en ny färsk och modern studie om kostvanor och hälsoeffekter! En updatering av kostrekommendationerna är i sin ordning när vi ser överallt att 1900-talets kostrekommentationer inte har fungerat. Nog är det dags att visa att 2000-talet erbjuder nya hälsosammare lösningar!

Besök gärna:

http://www.kostdoktorn.se

Och andra länkar här brevid!


Mer om , , , , ,

Inga kommentarer: