måndag 2 mars 2009

Naturlig Mat för oss Människor

Många gånger verkar det som om vi människor har glömt att vi kommer från naturen. Att vi har lyckats tämja många naturliga fenomen och anpassa miljöer till våra krav har gett oss en övertro att vi är överordnade Naturen. Men, se så fel vi har tänkt!

Karin Bojes mycket bra krönika där hon skriver om att Atkins-liknande kost faktiskt är bättre för att gå ner i vikt och få bättre hälsa betyder egentligen att om vi äter det som vi är avsedda att äta (som Sten Sture Skaldeman påpekar så ofta i hans böcker) får vi den fysik vi är avsedda att ha. Ett problem med lågkolhydrat kost är köttprodukterna. Men, om man äter endast ekologiskt kött undviker vi miljöproblemen. Visste du att kör som äter gräs (och inte special foder) inte har negativ miljöpåverkan? Dessutom äter man mindre mängdermat när man följer en lågkolhydratkost, vilket betyder att vi köper mindre mängder mat! En liten köttbit, lagom med fett, lite broccoli och rent vatten mätter länge: mycket längre än när man åt en jättestor tallrik spaghetti och 2 timmar senare var sugen på 'något'.

Min man och jag har uteslutit i stort sätt alla kolhydrater från vår kost sedan mitten av december 2008. Förutom animaliska produkter, äter vi endast grönbladiga grönsaker, bär, nötter och mjölkprodukter. Efter 2 1/2 månader kan vi konstatera enorma hälsoförbättringar, inte minst en jämn energi hela dagen vilket gör att vi kommer hem på kvällen och mår lika bra som vi gjorde tidigt på morgonen på väg till jobbet. Här är det ingen som fastnar på soffan och zappar med kontrollen!

Jag rekommenderar alla att prova äta lågkolhydratkost i 30 dagar, utan en tanke på viktnedgång, för att se vilka underbara hälsovinster man kan få genom att utesluta konstgjorda livsmedel och utöka naturlig mat. Gå tillbaka till naturens skafferi och glöm tanken på att vår 'utveckling' har skapat bättre föda för oss människor.

Det mest otroliga är att detta kan åstadkommas med några få kostförändringar! När man följer naturens lagar mår man som naturen avser att vi ska må! Så enkelt är det!

Inga kommentarer: