onsdag 13 maj 2009

Jag har blivit lurad :-(

Här går jag och granskar all innehåll på den mat vi handlar. Jag sorterar bort allt som har sådant som kan uppfattas som icke-mat eller icke-naturlig innehåll och dessutom icke-behövliga tillsatta ämnen som extra salt, socker osv. Jag kan faktiskt krydda min egen mat!

Men, nu har jag också blivit lurad... och känner mig riktigt dumförklarad!

Jag brukar storhandla på Ica Maxi i Botkyrka någon gång i månaden. Främst för att det är bekvämt att ha mat i frysen (mest kött och frysta grönsaker och bär) och något i skafferiet (som tomater, vinäger och olja). Dessutom hittar jag på Maxi ordentliga en-liters förpackningar ekologisk vispgrädde :-) och stora ett-kilospaket ekologiskt smör. Det är guld värt att ha bra med riktiga varor hemma! Och att komma hem och fylla matförrådet med dessa varor gör mig faktiskt riktigt glad :-)

För några månader sedan började Ica Kvantum i Skärholmen sälja ytterfilé av fläsk till ett bra pris. Den är bra att ha till många fläskrätter och lätt att laga i ugn med hallon och rosmarin... mumsigt gott!

Sist jag var på Maxi hittade jag en likande ytterfilé som såg likadan ut som den jag tidigare hade köpt. Och idag lagade skivade jag den och stekte i smör. Men när jag tog ur kötter ur förpackningen märkte jag att den innehåller inte bara kött utan...

salt
socker
E262, konserveringsmedel (en riktig äcklig mänsklig påhitt)
E301, antioxidant
E331, antioxidant

???

När började vanligt kött behöva konserveringmedel och antioxidanter? Ok, det står på förpackningen: "ytterfile mörad" men det märker man knappt när man handlar. Och visst är det väldigt väldigt sällan man läser innehållet på en vanlig köttförpackning som finns i köttdisken?
Köttbiten fick ligga i vatten en stund och vi hoppas att lite av 'bonusinnehållet' lakades ut... men även om rätten blev god smakade den en skinklikande kassler.

Producenten är MOAB, Michael Oldin AB. Jag tänker, så klart, mejla för att fråga varför en helt vanlig fläskbit måste innehålla mer än bara kött.

Läs om tillsater på Äkta vara (bra info) och Livsmedelsverket (dock utan utförlig information)

Mer om ,

Inga kommentarer: