onsdag 28 januari 2009

Mat är Mat?

För ett tag sedan läste jag att många av dagens barn inte gillar smaken av solmogna tomater (jag minns inte var) och nu får jag läsa i City att hemlagade köttbullar inte heller passar in i den nya generationens kulinariska upplevelser! Ok, köttbullar tar lite tid att laga hemma men åtminstone vet man vad som finns i dem. Färdigköpta varianter är egentligen inte mat utan konstgjorda livsmedel. I artikeln nämns företaget Culinar AB, som levererar 'smak' och 'textur' till livsmedelsproducenter och vars start man kan läsa om på hemsidan:

"2004 Culinar bildades vid sammanslagningen av texturföretaget Lyckeby Stärkelsen Food & Fibre AB och smakförtaget AB Culinar."

Med andra ord är Culinar ett Svenskt företag som specialiserar sig på stärkelse och hur man kan använda den som tillsats i konstgjorda livsmedel. Culinar producerar bl a Lyckeby GS som utvinns av Svensk potatis (mer här). Anledningen till att denna stärkelse är viktig tycks vara att pressa priserna. Vill inte konsumenterna betala för äkta mat?

"Bakgrunden är den senaste tidens kraftiga prishöjningar på livsmedelsråvaror –särskilt mjölkingredienser - som sätter stor press livsmedelsbranchen. Jakten på alternativa ingredienser är igång för att klara produktkalkylerna och minska behovet av prishöjninger.

- Med Lyckeby GS erbjuder vi stärkelser med unika egenskaper och stora möjligheter att reducera ingredienskostnaderna, säger Hans Berggren försäljningsdirektör på Culinar."

Stärkelse från potatis låter inte så farligt men varför kan vi inte äta potatisen som den är? Hur många potatisar odlas för att bli omvandlade till stärkelse? Och som sedan tillsätts många olika livsmedel? Vad hände med naturliga råvaror?

Viss förståelse har jag för matallergiker och andra som inte kan/vill äta viss mat. Men någonstans måste det finnas en gräns till hur lite näring och äkta mat vi får för våra pengar.

Jag läser vidare på informationen att:

"Lyckeby GS ersätter skummjölkspulver, mjölkproteiner, fett, gelatin och/eller pektin i bl a:
 • Yoghurt
 • Drickyoghurt
 • Hårdost
 • Smältost
 • Glass
 • Lågfettmargarin
 • Mjölkbaserade desserter
 • Soppor
 • Såser
 • Charkuterier
 • Konfektyr"
Jag är skeptisk mot mjölkpulver men nu slipper vi den! Den har ersatts av potatisstärkelse! Undrar hur nyttig den är? Hmm...

Culinar AB har nyligen lanserat en ny tillsats: Lyckeby PM 50. Den används i kyckling, färdiglagad eller frusen, så att den inte upplevs som 'torr'. På hemsidan kan man bl a läsa att:

"Lyckeby Culinars produkt Lyckeby PM 50 har dubbel funktion som tillsats till lakemixar för kyckling.
A. Den förhöjer smaken
B. Den bidrar till att förbättra lönsamheten

Produkten är baserad på en specialbehandlad kostfiber kombinerad med potatisstärkelse. Resultatet blir ett saftigare kött med mer smak som också upplevs som mörare. Detta gäller i synnerhet för kyckling som fryses eller kyls efter grillning.

Förklaringen är att Lyckeby PM 50 bidrar till att köttsaften behålls inne i kycklingköttet.
Utöver de önskvärda effekterna på smak och konsistens, förbättras produktionsekonomin eftersom kycklingen tappar mindre vikt när den tilllagas."

Med andra ord binder den vatten! Vilket inte behöver vara dåligt då ingen vill äta torr smaklös kyckling. Men, denna tillsats bidrar till att smaken "upplevs som mörare" inte att den faktiskt är mörare (kan en smak vara 'mör'?). Det är lite lustigt att de tillsätter mer och mer 'kostfibrer' i allt möjligt (har du eller någon du känner IBS får ni akta er!). :P

Köper man sådan kyckling kan man skippa tillbehören! Potatisen, 'kostfibrena' och vattnet är redan inluderade i priset!

Billigt och billigt... är vår hälsa bara värd det 'billigaste' alternativet?

Som jag tidigare har berättat har vi mer och mer satsat på äkta mat här hemma. Och inte har det blivit dyrare! Det vi har märkt är att vi äter mycket mindre... och vi undrar om äkta mat mättar bättre, om kroppen blir nöjd med riktiga näringsämnen, och hur vi kan hålla en bättre och lägre matbudget när vi endast konsumerar naturlig föda.

Vill du veta mer om hur stärkelse utvinns ur potatis kan du läsa om det här.


Mer om , , , ,

Inga kommentarer: