fredag 22 januari 2010

Lime kärlek!

Lime... oumbärlig i mexikansk matlagning... färskpressad över en stor portion "caldo de pollo" (mexikansk kyckling sopa) eller i "agua de limón" (lime vatten)... eller som vi ofta gör i Mexiko - med lite salt och pressad direkt i munnen (inte så bra för tandemaljen men å så gott). Vi mexikaner har en stor kärlek till lime, som på mexikansk spanska heter "limón" (citron). Den gula citronen är inte lätt att få tag på i Mexiko men det bryr vi oss inte om - vi är kära i lime!

Taffel kan du hitta ett underbart tips om hur man skär lime! Ok, metoden sägs vara asiatisk men den används också i Mexiko och limeklyftor skurna på just det sättet är det som serveras till öl och tacos.

Ett bra sätt att få lime saftiga och pressbara är att lägga dem i varmt vatten innan du ska använda dem. De kan också pressas ned och rullas under handflatan så att de mjuknar upp och släpper saften. Hemma köper vi ofta massor med lime som ibland torkar ut men är helt perfekta inuti! Lite varmt vatten eller en snabb rullning ger massor med god saft att smaksätta våra mexikanska rätter!

Inga kommentarer: