torsdag 18 juni 2009

Mexikansk adobo till grillen!


Vill du få en annorlunda smak på dina revbenspjäll denna sommar? Prova att marinera dem i denna mumsiga lite starka mexikanska adobosås! Adobo betyder marinad och har sitt ursprung i Spanien. Därifrån spred sig vanan att marinera kött i vinägerbaserade såser som ger en otrolig god smak till alla möjliga rätter.

Mexikanska adobosåser är vardagsmat i Mexiko! Men huvudingrediensen är inte bara vinäger utan olika sorters torkade chilifrukter (som t ex ancho, guajillo, cascabel) och varma kryddor (som svartpeppar och kanel). Här i Sverige hittar man lätt "chipotles en adobo", chipotlechili i adobosås, en absolut favorit i mexikanska hushåll där det är mycket sällan man använder torkade chipotlechilis utan föredrar de konserverade i just adobo.

Här kommer min senaste adoborecept! Den passar bra till alla sorters kött, fågel eller fisk du vill grilla nu på sommaren. Det går även bra att steka eller ugnsbaka i stället för att grilla. Vädret är inte precis grillperfekt just nu!

Mexikansk sommaradobo

Tid: 30 minuter + tid för marinering och grillning

Till 4 deciliter adobo som räcker till ungefär 500 gram kött/fågel/fisk behöver du:

50 gram ancho chili (ca 6)

20 gram guajillo chili (ca 3)

2 skalade vitlöksklyftor

6 kryddpepparkorn

3 svartpepparkorn

1 kryddnejlika

1 kryddmått spiskummin

1 cm kanelstång (eller 2 teskedar torkad)

20 gram silver lök (ca. 2 matskedar)

1 matsked äppelcidervinäger

1 tesked salt

1 och 1/2 deciliter blötläggningsvatten (de torkade chilis ska ligga i blöt, spara vattnet!)

2 matskedar rapsolja

500 gram kött, fågel eller fisk av valfri sort


Tillagningssätt:

Värm en torr gjutjärnspanna och rosta ancho och guajillo chilis, vitlök, kryddpeppar, svartpeppar, kryddnejlika, spiskummin, kanel och silver lök på mellanhög värme tills vitlöken är gyllengul och chilis är mjuka. Det tar ca 7-10 minuter. Skaka pannan då och då och vänd på löken, vitlöken och chilis så att alla sidor rostas. Lägg de rostade kryddorna, vitlöken och löken i en mixer eller matberedare.
Lägg de rostade ancho och guajillo chilis i blöt i 1/2 liter varmt vatten i ca 10 minuter.

Ta upp de mjuka blötlagda chilis ut vattnet och spara den. Kärna ur chilis (helst med gummihandskar eftersom capsaicinet lätt bränner huden!) genom att klippa dem längdvis och gnugga bort eller dra av hinnan där fröna sitter (spara fröna till andra rätter). Lägg de urkärnade chilis i mixern. Tillsätt vinäger, salt och blötläggningsvatten. Mixa till en slät och tjock puré. Du kan sila adobopurén om du vill men jag gillar de små chilibitar som finns med!


Värm oljan i samma panna och stek adobosåsen under omrörning ca 10 minuter. Adobon är klar när såsen är rätt torr och täcker en sked utan att rinna. Konsistensen är ungefär som ketchup.
Bred adobon över din favorit köttbit, kycklingdelar eller fisk och låt vila en stund (10-15 minuter brukar räcka men det går bra att marinera över natten i kylen). Grilla som vanligt eller stek på spisen eller i ugn och njut av en annorlunda smak!

Servering:
Du kan värma vetetortillas på grillen och laga en mexikansk tacofest med din adobomarinerad kött och en god guacamole! Mums!


Tips: Adobo kan användas som den är, dvs en tjock puré som breds på olika köttbitar men du kan också späda ut den med buljong så att du får en mildare sås som du kan använda till att koka grytor.

Fler recept på mexikansk adobo och andra underbara mexikanska såser hittar du i min bok: Mexikanska dukfläckare där hittar du också receptet till "arroz blanco", mexikansk vitt ris, som syns på bilden!

Och en underbar filippinsk adobo hittar du på Taffel!

En genväg till adobo hittar du i min gamla blogg Världens smaker!

9 kommentarer:

Gitto sa...

Åh vad fint, det här måste jag testa!

Gabriela, the Food Lover! sa...

Vad roligt! Du kommer inte att ångra dig :-)

chili sa...

mysig blogg:) Glad midsommar!:)

Gabriela, the Food Lover! sa...

@chili: Tack! :-) Glad midsommar till dig med!

Fat64 sa...

Grymt, tusen tack! Jag är bara lite nyfiken på hur man får tag på kryddorna. Ska kika runt :)

Är det hemskt lämna kärnorna kvar? De är väl ganska starka och fina.

Gabriela, the Food Lover! sa...

@Fat64: :-)

Ancho chilis är dyra, faktiskt, men de finns på ICA för ca 20:-/2 chilis i en påse.

Fröna är inte starka! Det är hinnorna inne i chilifrukterna som har mer heta. Det blir nog ok om du behåller dem i såsen men jag kommer att lägga ut recept på pipián och där behövs fröna. Spara dem tills dess så kommer du att laga världens bästa pumpafrösås!

Fat64 sa...

Åh nu har jag gjort min första sås, någonsin, och den blev helt OKEJ :D Jag borde införskaffa en blender, blev lite väl många bitar.

Jag sparade fröna som du sa Gabriela, tack för dina fina grejer på bloggen. Ska nog testa göra Chipotle-såsen de har på Subway med hjälp av denna. Mumma!

Jenny sa...

åhe, vad gott det ser ut att vara.

Helena Ljunggren sa...

wow, vad gott det där såg ut!

www.helenaljunggren.com