tisdag 2 november 2010

Fairtrade bakning hos Taffel!

Vad smakar bättre är mat som produceras under vettiga förhållanden? Visst, ofta är ekologisk och Rättvisemärkta livsmedel dyrare än industriskräpet men här gäller faktiskt att man får det man betalar för. Speciellt choklad och kaffe som konsumeras i enorma mängder, inte minst i Sverige, smakar mycket mycket bättre om de är Rättvisemärkta och helst också ekologiska. Hur kan någon äta billig mat producerad av vinstdrivande företag som ger sina "anställda" omänskliga arbetsförhållanden? Vi konsumenter har ett val om vi inte blundar för verkligheten.

Bra saker händer i alla fall ofta för att lyfta fram den goda maten! Taffel har just nu en baktävling där Rättvisemärkta ingredienser styr. (Du får kort varsel men hinner nog med ett eget bidrag). Gå gärna in och kolla några av bidragen i kommentarsfältet...

Jag bakar väldigt sällan men bidrar gärna till en mer Fairtradeinspirerad värld så här är mitt recept (tidigare publicerad i min mexikanska kokbok):



Flan de coco
(Brylépudding med kokos)


INGREDIENSER (8 PERS.):

2 ½ dl mjölk (biodynamisk gammaldags Järnamjölk är bäst)
2 ½ dl ekologisk vispgrädde
1 vaniljstång (Kung Markatta har Fairtadevaniljstång)
4 ekoägg
150 g rårörsocker (Kung Markatta)
75 g rivet ekologisktkokos (Kung Markatta och Saltåkvarn har KRAV-kokos men den är inte Fairtrademärkt)

Ugnstemperatur: 175°
Ugnsform: 18-20 cm i diameter

TILLAGNING:
• Värm mjölk, grädde och vanilj i en kastrull utan att blandningen kokar över. Låt blandningen svalna i 10 minuter.
• Vispa äggen. Tillsätt 100 g socker. Vispa lätt.
• Vispa ner mjölkblandningen i äggen.
• Smält 50 g socker i en liten kastrull på hög värme under omrörning. Sockret skall förvandlas till karamell. Den bränns lätt, så du måste vara uppmärksam. När den är nästan klar har det mesta av sockret smält men en viss mängd bildar små klumpar.
• Häll karamellsåsen i ugnsformen.
• Blanda ner kokosflingorna med mjölk- och äggblandningen. Häll den över karamellsåsen i ugnsformen.
• Baka i vattenbad i nedre delen av ugnen i ca 40-45 min eller tills puddingen är klar (om du sticker den på mitten med en smal kniv eller tandpetare ska den komma ut nästan torr).
• Låt kallna i 3-4 timmar. Den håller sig bra i flera dagar i kylen.
• Till serveringen: värm nedre delen av formen i hett vatten i ca 20-30 sek så att karamellsåsen mjuknar till. Dra en vass kniv runt kanten så att puddingen släpper. Vänd upp och ner på en vacker tallrik. Servera och njut.

Puddingen är en av de godaste efterrätterna man kan tänka sig. Den är vacker att se på och imponerar stort på gästerna men är mycket enkel att laga. Dock måste den vila i 3-4 timmar så det är bra att laga den i god tid. Själva tillagningen tar bara ca 20 min. Här har jag angett en vanlig ugnsform till bakningen men det går också bra att baka puddingen i portionsformar, tänk då på att du behöver minsta bakningstiden till ca 20-25 min. Kokosen ger en knaprig botten som ofta överraskar nyinvigda.

Inga kommentarer: